Foto: svt

Fortsatt nej till kameraövervakning på Bäckby

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen anser inte att det är kommunens ansvar att övervaka Bäckbytorg, utan polisens. Det framgår av Datainspektionens senaste yttrande till Förvaltningsrätten. Dessutom menar DI att Västerås inte lyckats visa att brottsligheten på torget når upp till de krav som lagen kräver.

– Det är ett problem att det verkar finnas en så stor diskrepans mellan lagen som DI hänvisar till och människor och lokala politikers uppfattning i den här frågan, säger Mikael Lagergren säkerhetsdirektör i Västerås kommun.

– DI har säkert fog för sina invändningar i laglig mening men det stämmer inte med den allmänna rättsuppfattningen idag.

DI hänvisar till att brottsligheten inte når upp till de nivåer som krävs för att kameraövervakning skulle vara aktuellt, vad tänker du om det?

– Det känns fel att det måste ske en stor mängd brott innan vi eller polisen får annvända sig av de resurser vi har eller får en ökad tilldelning av resurser.

Förvaltningsrätten avgör nästa år

Kommunens inställning är att kamerorna är ett komplement till övriga åtgärder på Bäckby, kameror kan till exempel leda till att fler känner sig tryggare i centrum och det kan leda till att vi får fler vuxna som rör sig på torget som i sin tur leder till minskade problem menar Mikael Lagergren.

Ärendet om kameror på Bäckbytorg kommer nu att beredas i Förvaltningrätten för att sedan lämnas till en domare för avgörande.

Beslut i ärendet väntas först i början av nästa år enligt handläggare på Förvaltningsrätten som SVT varit i kontakt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.