Fortsatt för högt buller på förskola i Fagersta

Publicerad

På Solängens förskola i Fagersta är bullernivåerna för höga. Det trots tidigare åtgärder från kommunen.

Nu måste en mer fullständig mätning genomföras och förslag på åtgärder ges inom tolv veckor – annars kan kommunen få betala böter.

Bullernivåerna som uppmätts av NVK (Norra Västmanlands kommunalteknikförbund) ligger i samtliga mätta utrymmen på Solängen över gränsvärdet på 30 dB. Det högsta värdet som nu uppmättes ligger på 41 dB. Då har ändå åtgärder från kommunen gjorts.

– Tidigare låg värdena högre, ända upp till 47 dB, säger Elin Vainionpää Lindgren, miljöinspektör Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning

Miljöenheten.

Mätningarna har dessutom inte gjorts som de ska enligt Miljöenheten, utan nu kräver den en mer grundlig mätning av bullret och att den utförs av utbildad personal.

– Om de inte gör det så kan vi ansöka i domstol om ett vitesföreläggande på 6 000 kronor, samt för 3 000 kronor för varje ny period om 30 dagar som det inte görs, säger Elin Vainionpää Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.