Fortsatt stabsläge i Region Västmanland – kan inte lägga akuta leveranser: ”Apotekstjänst frångår avtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortfarande stabsläge inom Region Västmanland. Efter måndagens möte har ansvariga valt att fortsätta med den förhöjda beredskapen.
– Vi kan inte längre lägga akuta beställningar, säger Liselott Sjöqvist, beslutsfattare i staben och biträdande sjukhusdirektör för Västmanlands sjukhus.

Sedan i fredags har Region Västmanland gått upp i stabsläge på grund av att leveranserna av förbrukningsartiklar som behövs inom vården inte fungerat som normalt. Under helgen bedömdes läget som kritiskt men under kontroll.

Nu bedöms det vara värre, men man har ännu inte behövt ställa in planerade operationer. Apotekstjänst har också problem att hantera akuta leveranser och Regionen menar att företaget begått avtalsbrott.

– Avstegen från avtalet gör att vi i dagsläget inte kan se hur länge detta kommer att hålla i sig, säger Liselott Sjöqvist, beslutsfattare i staben och biträdande sjukhusdirektör för Västmanlands sjukhus, i ett pressmeddelande.

– Det enda vi kan konstatera nu är att vi inte längre kan lägga akuta beställningar, säger Liselott Sjöqvist till SVT.

Andra mer drabbade

Andra regioner har drabbats mer än Västmanland. I Uppsala och Örebro regioner gick man tidigare upp i stabsläge och där påverkades vården med bland annat inställda operationer. Anledningen. säger man inom vår region, är att man i Västmanland under en lång tid jobbat strukturerat med förråden och lätt kan flytta materiel mellan olika avdelningar. Dessutom har man ett stort så kallat mellanlager. Detta gör att Region Västmanland själva bedömer att man klarar vården och patientsäkerheten under upp till tio dagar utan leveranser.

– Vi ser över våra verksamheter dag för dag och beslutar efter det. Än har vi inte ställt in någon planerad verksamhet, säger Liselott Sjöqvist.

SVT Västmanland söker Apotekstjänst AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer