Foto: SVT

Robotdalen i Västerås får miljonsumma

Uppdaterad
Publicerad

Sverige står inför en stor bemanningsutmaning inom vården. För landets hälso- och sjukvårdsorganisationer gäller det att bibehålla och vidareutveckla en högkvalitativ vård och omsorg. Därför väljer nu staten att satsa sex miljoner under två år på robotutveckling inom vårdsektorn på Robotdalen i Västerås.

Robotdalen arbetar för att utveckla robottekniken inom industri, service och vår och omsorg. Staten har under tio år gett pengar till projektet och beviljar statliga Vinnova Robotdalen ytterligare stöd.

– Fantastiskt bra att man tror på det vi gör, säger Adam Hagman som är affärsutvecklare på Robotdalen i Västerås.

Bara ett steg på vägen

Bakgrunden till att projektet får nya pengar är att Vinnova konstaterat att möjligheten att få riktigt stor avkastning på de pengar som redan investerats i projektet riskerade att försvinna om stödet upphörde så

Adam Hagman är affärsutvecklare på Robotdalen i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

tvärt som ursprungligen planerats.

Näringsminister Mikael Damberg (S) menar dock att de nya pengarna bara är ett steg på vägen.

– Jag vill se ett bättre samarbete. Både med privata företag, men också av fler kommuner och landsting runt om i Sverige som är intresserade att titta på nya tekniska lösningar. Min ambition är att Robotdalen ska bli självbärande, att man klarar av att bära det här projektet på egen hand, säger Mikael Damberg.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bransch under utveckling

Adam Hagman menar dock att det är ett problem att Sverige inte har några större företag som kan vara bas i så här stora satsningar.

– Vi har bara små nya företag, som inte har de ekonomiska musklerna som krävs för att utveckla saker själva, säger Adam Hagman.

SVT Play: Se hela reportaget

Robotdalens finansiärer

Robotdalen finansieras av VINNOVA och Europeiska regionala utvecklingsfonden samt länsstyrelser och landsting i Sörmlands och Västmanlands län, regionförbundet i Sörmlands län, Region Örebro län, kommunerna Eskilstuna, Karlskoga, Laxå, Västerås och Örebro, Pilotverkstaden i Eskilstuna, Mälardalens högskola och Örebro universitet samt deltagande företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.