Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Flickinitiativet utbildas unga tjejer till ledare som kan leda yngre flicklag. Foto: SVT

Stärker tjejer och bygger broar – nu sprids Flickinitiativet till fler idrotter i Västerås

Publicerad

Målet är att få fler tjejer att ta plats och växa samtidigt som man bygger broar mellan stadsdelar. I projektet Flickinitiativet utbildas unga tjejer till fotbollsledare för att kunna leda yngre flicklag, bland annat i bostadsområden där få tjejer spelar.

– Det har precis blivit klart att VästeråsIrsta handboll också går in i Flickinitiativet, det känns fantastiskt bra att det sprider sig. Det är ju det som har varit målet, säger Staffan Winberg, ledare i Barkarö SK som grundat projektet.

– Vi har också kontakt med Västerås SK:s nätverk Schysst framtid och flera andra föreningar som visat intresse. Det har också Västmanlands fotbollsförbund och SISU idrottsutbildarna gjort, fortsätter han.

Fick årets jämställdhetspris

Nyligen fick Flickinitiativet, som startades 2017 i Barkarö SK i Västerås, ta emot jämställdhetsrådets jämställdhetspris. Projektet finansieras av pengar från Arvsfonden och började med en förstudie kring vad som behövs för att få unga tjejer att börja idrotta – och stanna kvar.

Idén är sedan att Barkarö SK, som är starka på flicksidan och har en stor verksamhet hjälper andra föreningar i andra stadsdelar att få igång sin. En viktig nyckel är de unga ledare som utbildas.

De har tidigare haft ett visst utbyte med andra fotbollsklubbar, men i dagsläget är huvudfokus att tillsammans med lokala klubben på Bäckby få igång en hållbar flickverksamhet i deras omårde.

– Här har det tidigare varit mycket fokus på pojkarna, men vi märker att det behövs även för tjejerna, säger Hussein Qasim, ordförande i Bäckby united.

I klippet berättar han varför han tror på samarbetet med Flickinitiativet och deras unga ledare.

Grundare Staffan Winberg och eldsjälen Eric Messing, fick ta emot årets jämställdhetspris å Flickinitiativets vägnar under en ceremoni på Västerås slott. Här med landshövding Minoo Aktharzand, ordförande i Jämställdhetsrådet. Foto: Länsstyrelsen Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer