Fotbollsprojekt för ökad tolerans

Uppdaterad
Publicerad

Under höstlovet har Play Makers Project pågått på Rocklundaområdet i Västerås. Fotbollsaktiva tjejer och killar från Västerås har mött likasinnade engelska fotbollsentusiaster för att öka toleransen för andra. Det kan handla om att jämföra kultur och attityder till kön och frågor som rör HBTQ.

– Det har varit fokus på fotboll, men på kvällarna har vi också haft aktiviteter för de svenska och de engelska ungdomarna, säger Edwin O'Brien-Rodney som är projektledare från Västmanlands idrottsförbund.

Gäster med stor erfarenhet av integration

Gästerna från England är Charlton Athletic Football Club, en klubb vars A-lag spelar i Englands näst största liga ”The Championship”. Klubben driver också en av de största sociala verksamheterna inom engelsk fotboll.

– Det är viktigt, speciellt i Europa idag med alla som tvingas fly, att vi tar tag i frågor som rör den sociala integrationen. Människor som flyttar till ett land måste kunna känna sig välkomna. De lokala idrottsklubbarna kan hjälpa till med integrationen, säger Marc Leckie som är projektledare för engelska Charlton Athletic Community Trust.

– Charlton Athletic har jobbat mycket med de här frågorna och kommit väldigt långt i England, säger Edwin O'Brien-Rodney och menar att klubben tar med sig mycket erfarenhet och expertis till Västerås.

Mycket att lära av varandra

– Det roligaste under den här veckan har varit att få umgås med dem från England, säger Josefine Dahlin som spelar i Gideonsbergs IF och fortsätter;

– Att bara få vara med dem och prata engelska. Jag har lärt mig mycket om deras kultur som jag inte visste innan.

Innan utbytesveckan drogs igång fick också ledare från Västerås IK Fotboll, Gideonsbergs IF och Charlton Athletic Community Trust genomgå en utbildning som initierats av AIK i projektet ”Fotboll för alla” i HBTQ-frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.