Bäckbys hjärta: Torget, vid Bäckbyhuset med biblioteket. Foto: Daniel Brodén/SVT

Frågan vi ställer: Är Bäckby fortfarande utsatt?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Bäckby är inte som andra bostadsområden i Västmanland.

Det är det enda bostadsområde i länet där en del av området är klassat som utsatt område av polisen. Observera DEL av området. De västra delarna av Bäckby utmärks av villor och radhus, normal utbildningsnivå och inkomster, och ingen brottslighet som sticker ut.

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

Vi som bott och jobbat i Västerås en längre tid vet ju också att det är ett tag sedan de upprepade bilbränderna i området. Sedan biblioteket fick stänga tidigare på grund av stöket, och sedan blåljuspersonal och bussar attackerades av stenkastare.

Frågan vi ställde oss var: Kan vi ens kalla Bäckby för utsatt längre?

Bäckby mitt Bäckby

Ica har flyttat från torget, och det är en helt ny siluett som möter en när man åker in på Bäckby. Nybyggen i mängd. Höga hus och låga hus. Innergårdar och grönt stråk.

Att vara journalist på Bäckby är att mötas med viss misstänksamhet. Vad ska ni nu berätta som befäster bilden av vårt område som ett problem? Jag har själv stått med lokalbefolkning framför mig som oroligt frågar vad det ska bli av detta. Vi som bor här tycker om vårt Bäckby!

Vi ville göra något annat den här gången. Därför har våra reportrar lagt mycket tid på att bara vara på Bäckby. De har gått mellan verksamheterna, pratat med människorna på pizzerian, föräldrar, unga, profilerna och de personer som människor är rädda för, de unga männen på torget.

Resultatet av arbetet ser du med början i dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet