Solelsutvinning och odling på samma mark – lyckat forskningsförsök i Kärrbo utanför Västerås

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sverige har man under 2021 undersökt hur odling mellan rader av solceller fungerar. Under den torraste delen av sommaren gav solcellerna välbehövlig skugga åt grödan och skörden blev rikare än i området utan solceller. Resultaten är positiva.

– Det visar att agrivoltaistiskt system fungerar i nordliga länder, säger Pietro Campana forskare på Mälardalens Högskola.

Forskningen leds av Mälardalens högskola och finansieras till största del av Energimyndigheten. Man undersöker om odling och utvinning av solel fungerar tillsammans, på samma mark. Det kallas för ett agrivoltaistiskt system. Under sommaren var det skiftande väder vid anläggningen. Efter en regnig maj så var juli desto torrare, det var då systemet funkade allra bäst i och med att solpanelerna skuggade odlingen och markfukten kunde bevaras bättre.

– Trenderna vi ser visar det vi hade trott från början, säger Bengt Stridh universitetslektor Mälardalens högskola.

Större anläggning på gång

Forskningen fortsätter på den här anläggningen under 2022, men ett nytt projekt är också på gång där forskarna på MdH hoppas kunna vara med.

– Då pratar vi om en mycket större anläggning på några hundra kilowatt. Den här är på 22 kilowatt så den nya är mer än tio gånger så stor, säger Bengt Stridh universitetslektor Mälardalens högskola.

Se anläggningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.