Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med till villaträdgården i Virsbo där hundratals sniglar av en art som aldrig tidigare setts i Sverige dykt upp. Foto: Robert Gustavsson

Kjell och Solveig hittade främmande snigel i trädgården i Virsbo – har aldrig tidigare setts i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I en villaträdgård i Virsbo har en för Sverige helt ny snigelart upptäckts. Nu inventerar länsstyrelsen området för att ta reda på hur många sniglar det är – men de lär inte få stanna kvar länge.
– Vi vill inte ha en ny mördarsnigel, säger naturvårdshandläggaren Markus Rehnberg, om varför de ska försöka utrotas.

Just nu gör länsstyrelsen en första inventering av arten för att kartlägga hur stor utbredningen är.

– Vi vet ganska lite om den. Den har börjat dyka upp på många ställen runt om i Europa, men det är det första fyndet i Sverige, säger Markus Rehnberg på länsstyrelsen i Västmanland.

Över 500 sniglar

Det var paret Wadelius i Virsbo som nyligen upptäckte att deras villatomt innehöll något som inte hade funnits där innan.

– Det var lite av en chockupplevelse. Häromdagen var det över 500 här, säger Kjell Wadelius.

Inventeringen sker den här veckan eftersom sniglar drar sig undan och dör när det blir kallt. Länsstyrelsen kommer sedan att följa upp det till våren när sniglarna blir aktiva igen och eventuella ägg kläcks.

I klippet besöker vi fyndplatsen, paret Wadelius berättar om invasionen och länsstyrelsen siar om huruvida de kommer lyckas utrota arten.

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Namnlös snigel

Visa

Den är så ny att den inte har fått något svenskt namn än, men den kallas inofficiellt för svarthuvudsnigel efter det svarta huvudet och antennerna.

På latin heter snigeln ”Krynickillus melanocephalus”. Den har sitt ursprung i Kaukasus, är etablerad i Baltikum men har inte setts till i Sverige tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer