BILDSPEL: Se bandets privata bilder Foto: LTRVisa alla (9)
Visa alla (9)

Det här är Looptroop Rockers

Publicerad

Det började i en hemmabyggd ”studio” i ett pojkrum på Gideonsberg i Västerås. Finansierad av kokosbollar och träslevar. 25 år senare väljs de in i musikens finrum. Här är vägen från mammas gata till Swedish Music Hall of Fame.

Bandmedlemmar:
Mårten Edh – Promoe
Magnus Bergkvist – Embee
Tommy Isacsson – Cosmic
Mathias Lundh Isén – Supreme 

Sålde träslevar – köpte utrustning

Hip-hopgruppen bildades i Västerås 1992. Promoe, Embee and Cosmic som gick på högstadiet började släppa kassetter till kompisar och den lokala hip-hop-scenen. Musiken gjordes och spelades in i Embees pojkrum hemma på Bangatan på Gideonsberg.

The Wax Cabinet – som ”studion” skulle komma att kallas – växte fram tack vare tidig entreprenörsanda. Det såldes bland annat kokosbollar och framförallt träslevar, och för pengarna köpte Embee musikutrustning.

– Vi åkte runt i hela mellansverige och sålde. Men aldrig på hemmaplan i Västerås, det tyckte jag var pinsamt, berättar Embee och skrattar.

Tre år senare, 1995, kom även Supreme med i bilden.

Eget skivbolag

Fram till år 2000 jobbade gruppen hårt för att självständigt släppa album, kassetter och vinyler. Så småningom startade gruppen ett eget skivbolag.

Det stora genombrottet menar många kom 2005 med albumet Fort Europa även om bandet redan 2003 belönades med en P3-guldstatyett för The Struggle continues.

Promoe och Cosmic i intervju i SVT:s Go' kväll 2013. Foto: SVT

Under några år lämnade Cosmic Looptroop, för att vila från rampljuset och spendera mer tid med familjen, men kom senare tillbaka till gruppen som då också ändrat namn till Looptroop Rockers.

2013 släppte gruppen, som genom åren samarbetat med en rad välkända artister – Timbuktu, Seinabo Sey och José González för att nämna några – sitt första fullängdsalbum på svenska.

Embee under ett soundcheck på Konserthuset i Västerås 2013. Foto: SVT

Soloprojekt

Medlemmarna har genom åren och vid sidan om Looptroop Rockers jobbat med olika soloprojekt.

Promoe har som exempel släppt flera egna album och också gästmedverkat på andra artisters. Bland annat toppade han listorna 2009 med radioplågan Svenne Banan. På samma album Kråksången fanns också låten Mammas gata.

Promoe i samband med Foto: SVT

Embee som både producerat egen musik och åt andra artister fick, som ett annat exempel en Grammis 2004 för albumet Tellings From Solitaria.

Invalda i Swedish Music Hall of Fame

Bandmedlemmarna har också fått gator i Västerås uppkallade efter sig. Som en hyllning till bandet, som många menar är Sveriges största hiphop-export genom tiderna, bytte lokala konstnären Tony Lorenzi namn på gatorna i Västerås där bandmedlemmarna växte upp – till då exempelvis Supremes gata.

Supreme i en intervju med SVT om Hultsfredsfestivalen 2008. Foto: SVT

Bandet har gjort sig kända som flitigt turnerande med livespelningar på klubbar, festivaler och annat i såväl Sverige som i Europa, Asien och USA. Bandet har spelat fler än 1000 shower i över 30 länder.

I år, när gruppen firar 25 år valdes de också in Swedish Music Hall of Fame.

Har träslevarna kvar – som försäkring

Träslevarna som stod för den tidiga studio-finansieringen finns med fortfarande. Alla gick tydligen inte åt, då i början av 90-talet.

– Jag har fortfarande kvar en kasse träslevar från då i förrådet. Jag brukar säga det, dem får jag ta tag i igen om allt skulle gå åt helvete. De är min backup-plan, skrattar Embee.

Diskografi – Fullängdsalbum

Visa

Modern Day City Symphony (2000)

The Struggle Continues (2002)

Fort Europa (2005)

Good Things (2008)

Professional Dreamers (2011)

Mitt Hjärta Är En Bomb (2013)

Naked Swedes (2014)

Källa: Looptroop Rockers

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer