Flera av de åtalade befann sig i rättssalen samtidigt. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Frias för mord – döms för dråp istället

Uppdaterad
Publicerad

24-åringen som dömdes till fängelse för mord i 12 år och fyra månader får sitt straff mildrat av Svea hovrätt.

24-åringen döms istället för dråp och till fängelse i åtta år för dödsskjutningen på Gideonsberg i Västerås, i april 2017.

– Jag är nöjd med hovrättens dom, de har beaktat omständigheterna i högre grad än vad tingsrätten gjort och ändrat både rubricering och påföljd, säger Lars Jähresten, 24-åringens försvarsadvokat.

Svea hovrätt har kommit till samma slutsats som Västmanlands tingsrätt beträffande händelseförloppet.

Handlade i nödvärn

– Skillnaden är att hovrätten tagit hänsyn till samtliga omständigheter med hänsyn till nödvärnssituationen, säger Jähresten.

24-åringen har hela tiden hävdat att han sköt i självförsvar. Den döde, 30-åringen, ska ha attackerat honom först.

– När jag ser kniven drar jag pistolen, har 24-åringen tidigare sagt i förhör.

30-åringen sköts till döds med tre skott på nära håll.

Att 24-åringen beväpnat sig med en pistol väger inte alltför tungt i mildande riktning, anser hovrätten. Han har också varit beredd på våldsanvändning.  Enligt domen är det försvårande att 24-åringen i nödvändsvärnssituationen ”i betydande mån överskrivit sin rätt att använda våld”.

Händelseförloppet har däremot varit mycket kortvarigt och domstolarna har kommit fram till att 24-åringen inte haft avsikts- eller insiktsupsåt att döda 30-åringen. Däremot ett likgiltighetsuppsåt. Därför ska gärningen bedömas som dråp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.