Arbetsgivare är inte tvungna men kan välja att erbjuda sina anställda ett ekonomiskt bidrag till friskvårdsaktiviteter. Foto: TT

Friskvårdspeng till kommunanställda i både Fagersta och Köping

Publicerad

Nu inför ytterligare kommuner i Västmanland friskvårdspeng för sina anställda. I somras ersatte Fagersta sin kritiserade friskvårdstimme med friskvårdspeng och i Köping kommer alla anställda att kunna få det från 2019.

Det uppger kommunernas HR- och personalchefer och det välkomnas av fackförbundet Kommunal.

– Det är bra för att det blir mer jämlikt för alla arbetsgrupper i en kommun. Det gör det möjligt för fler att ta del av friskvården, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Bergslagen.

– Våra grupper kan ju till exempel inte gå ifrån och ta en friskvårdstimme som man kan till exempel på ett kontor. Samtidigt är friskvården viktig eftersom vi har många jobb som är tunga, både fysiskt och psykiskt.

Malin Ragnegård, ordf kommunal Bergslagen Foto: SVT/arkiv

Fagersta införde i somras

SVT har tidigare rapporterat att summorna som kommunanställda i länets olika kommuner kan få i så kallad friskvårdspeng eller friskvårdsbidrag skiljer sig ganska mycket åt.

Också att Fagersta varit den enda kommun i länet där friskvårdspeng inte erbjudits överhuvudtaget. Men där gjordes förändringar från och med 1 juli i år, berättar HR-chefen.

Nu har alla med anställning om minst tre månader rätt till friskvårdspeng: 500 kronor för sista halvåret 2018 och 1000 kronor från 2019.

Köping inför 2019

I Köping har endast nattpersonal och personal inom personlig assistens tidigare kunnat få friskvårdspeng, då de inte ansetts haft möjlighet att nyttja friskvårdstimme på arbetstid.

Men enligt kommunens personalchef förändras det nästa år. Friskvårdspeng införs 2019 för all personal, skriver personalchefen i ett mail till SVT Västmanland.

– Det sänder ju också en viktig signal till personalen, att arbetsgivaren är rädd om dem och värdesätter dem som en viktig resurs för välfärden, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Bergslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.