Så fungerar fritidsbanken – som ett bibliotek fast med sport- och friluftsutrustning Foto: Peter Comstedt/SVT

Fritidsbanken i Hallstahammar samlar begagnad friluftsutrustning – hoppas öppna i vinter

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av året hoppas även Hallstahammar ha en så kallad Fritidsbank igång. Under lördag 19 september samlas begagnade sport- och friluftsgrejer in.

– Vi har ju inte direkt varit bäst i klassen med detta, men nu är vi äntligen på gång, säger Jan Fagerström, enhetchef Föreningsbyrån.

Fritidsbanken är ett koncept där invånare kan låna sport- och friluftsutrustning gratis – likt böcker på biblioteket. Fritidsbanker finns redan i de flesta av Västmanlands kommuner.

I Hallstahammar är nu förhoppningen att kunna öppna i november, i Eldsbodahuset med öppettider två dagar i veckan till en början.

Kommunen står för lokalen, inventarier och driftskostnader. Fyra lokala föreningar ska bemanna och sköta ruljansen: HSK fotboll, Ekeby bollklubb, IBK Hallsta och PRO.

– Det beror på hur mycket saker vi får in under lördagen hur vi går vidare, men det är roligt för vi har redan fått in golfbagar, utförsåkningsutrustning, flytvästar och annat, säger Jan Fagerström.

Insamlingen är öppen 10-14 i Eldsbodahuset lördag 19 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.