Foto: SVT

Brand på asylboende – en person anhållen

Uppdaterad
Publicerad

En fullt utvecklad brand härjar i ett av husen som tillhör Västsura herrgård. Ett hus som fungerar som asylboende. – En person har förts till sjukhus med ambulans, säger Anders Hedström som är presstalesperson vid polisen i Västmanland.

Räddningspersonal från tre brandstationer, Surahammar, Hallstahammar och Västerås, larmades till platsen strax efter klockan 11 på torsdagsförmiddagen. Även polisen har flera patruller på plats.

– Vi har sex patruller på plats, säger Mikael Lindgren, inre befäl på polisens länskommunikationscentral.

En person ska enligt polisen ha förts med ambulans till sjukhus.

– Personen ska inte haft några allvarligare skador, säger Anders Hedström till SVT Nyheter Västmanland.

Förundersökning om mordbrand

SVT:s reporter Ulrika Westerberg som befinner sig på platsen berättar att det ryker kraftigt från ett av husen.

– Det ryker rejält från byggnaden som kanske står drygt 10 meter ifrån själva herrgårdsbyggnaden. Ett 30-tal personer finns också bit därifrån, de sitter i gräset.

Brandplatsen är avspärrad.

En person är gripen

Brandorsaken är oklar men polisen har gripit en person misstänkt för att ha anlagt branden.

– En person i 25-årsåldern är anhållen som misstänkt för mordbranden. Den misstänkte är boende på Västsura herrgård, säger Anders Hedström, presstalesman för polisen i Västmanland.

En förundersökning om mordbrand är inledd men kommer förmodligen inte inledas förrän imorgon.

– Sannolikt imorgon kommer vi kunna ta reda på var det har brunnit, hur branden har startat och så kommer den annhållne att förhöras, säger Anders Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.