Foto: TT

Hallstahammar drar igen fyrverkerifönstret – får bara skjutas fyra timmar på nyår

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 december begränsas möjligheten att skjuta fyrverkerier i Hallstahammar. Det blev klart när de nya lokala ordningsföreskrifterna klubbades på kommunfullmäktige på måndagen.

Innan var det tillåtet att smälla smällare från klockan 15 fram till klockan 03 morgonen därpå – på nyårsafton, påskafton och valborg. Enligt de nya reglerna är det endast tillåtet att skjuta fyrverkerier fyra timmar på nyårsafton, mellan 21 och 01.

– Fyrverkerier har under en längre tid varit ett problem för våra djur. Många personer har upplevt det här som ett problem. Våra djur ska må bra. Samtidigt är fyrverkerier inte speciellt miljövänligt och så sker det olyckor. Om vi stramar åt reglerna så kanske folk väljer ett alternativt sätt att fira på, säger Anna Gunstad Bäckman (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det kommer dock fortfarande gå att söka tillstånd av polismyndigheten för att få använda pyrotekniska varor om man vill skjuta fyrverkerier andra dagar och tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.