I maj 2007 läckte explosiv gas ut från reningsverket i Västerås, efter det införde staden funktionen TiB. I klippet berättar Johan Ahlström om händelsen och beslutet. Foto: SVT

Gasläckan fick Västerås stad att införa TiB: ”Visade vikten av struktur”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad var förhållandevis tidiga med att införa funktionen tjänsteman i beredskap – TiB. Det gjordes efter en incident med en gasläcka på reningsverket.

– Den händelsen visade hur viktigt det är med struktur kring hur en organisation mobiliseras, säger riskingenjör Johan Ahlström.

Till skillnad mot vissa statliga myndigheter och en del andra organisationer finns inget krav på att kommuner måste ha funktionen Tjänsteman i beredskap – TiB. Allt fler tycks dock titta på möjligheterna, trots de utmaningar som kan finnas. Hör om dem i klippet.

När Västerås införde funktionen 2007/2008 ska man ha varit en av de första kommunerna i landet. Rollen har utvecklats genom åren och idag delar sex personer från stadsledningskontorets säkerhetsenhet på uppdraget.

– Utan en tydlig väg in riskerar det att bli ”för många kockar” alternativt att ingen tar tag i problemet för man tror att någon annan gjort det, säger Johan Ahlström.

Framförallt var det i samband med och efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 som stadens krisorganisation utvecklades. Idag delar man med sig av sina erfarenheter till andra kommuner, bland annat via MSB och olika utbildningsforum och nätverk. Foto: TT

TiB i Västerås – så ser uppdraget ut:

  • Aktiv omvärldsbevakning för att tidigt upptäcka händelser som kan påverka stadens uppdrag
  • Inhämta, verifiera och analysera information om en händelse som kan komma att påverka stadens uppdrag
  • Göra en bedömning av om staden bör agera, hur brådskande ett ärende är, samt besluta om vilka inledande åtgärder som bör vidtas
  • Planera och vidta nödvändiga initiala åtgärder vid större händelser i samråd med, eller på inriktning av, stadsdirektör, säkerhetsdirektör, kommunikatör i beredskap och närmast berörd verksamhet för att säkerställa ett snabbt agerande från staden
  • TIB ska, vid kännedom om en händelse som kan föranleda störning, uppmärksamma den berörda förvaltningen eller bolaget om händelsen.
  • Om situationen bedöms som allvarlig larmas hela eller del av kommunens centrala krisledning.
  • Vid behov, starta och även initialt leda central krisledning
  • Informera stadsdirektör, kommunstyrelsens ordförande, säkerhetsdirektör och kommunikatör i beredskap, även vid mindre allvarliga händelser som inte föranleder att krisledningen kallas in, men som kan ha ett allmänt och medialt intresse
  • Initialt ingå som stadens samverkansperson vid händelse där andra myndigheter efterfrågar stadens medverkan i krishanteringsfrågor som exempel U-Sam.

Källa: Säkerhetsenheten, Stadsledningsförvaltningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.