Foto: SVT

Gemensamt bussbolag kan bildas

Publicerad

Ett gemensamt bolag som driver busstrafiken i Västmanland och Örebro skulle inte bara öka kvalitén på bussåkandet och anställningstryggheten för bussförare, det skulle också bli billigare enligt regionerna.

Region Västmanland och Region Örebro län planerar bilda ett gemensamt bolag som driver busstrafiken i båda länen.

– Det har visat sig framgångsrikt att driva busstrafiken i egen regi, med nöjda resenärer, gott bemötande, god arbetsmiljö och en miljövänlig bussflotta, säger Tommy Levinsson (S), regionråd i Västmanland bland annat i ett pressutskick.

– När vi styr och leder driften själva kan vi arbeta mer aktivt och flexibelt med viktiga frågor som bland annat bemötande, miljö och jämställdhet. Och för bussförarna innebär egen drift ökad anställningstrygghet, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande i Örebro bland annat.

Tar över successivt från hösten 2019

I praktiken kommer AB Västerås lokaltrafik (ABVL) att omformas till ett gemensamt bolag. Planen är att det gemensamma bolaget tar över trafiken i Örebro och Odensbacken hösten 2019.

Det långsiktiga målet är att merparten av trafiken, som i dag upphandlas i Örebro län, ska skötas av det gemensamma bolaget.

– Vi ser positivt på ett att bli samägda av Region Örebro län. Ett större kundunderlag ger möjlighet till synergier vilket bland annat kommer att sänka kostnaderna, säger ABVL:s VD Peter Liss.

Regionstyrelsen i Örebro beslutade på onsdagen att gå vidare i arbetet. Det 8 februari behandlar styrelsen för Region Västmanland frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer