Genombrott på vita duken för Torpasonen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska katastrofthrillern ”Den blomstertid nu kommer” med Jesper Barkselius från Torpa utanför Kungsör i en av huvudrollerna har gjort succé. I måndags fick filmen fem nomineringar och pris för årets nykomling på Guldbaggegalan.

2018 var ett hektiskt filmår för Jesper Barkselius. Förutom den uppmärksammade ”Den blomstertid nu kommer” har han även hunnit med att spela baskettränaren Birger Sjöberg i Filip och Fredriks ”Tårtgeneralen” och ”Dansa först” av Rikard Svensson.

Gör alla ”stunts” själv

Filmen är gjord av filmkollektivet ”Crazy Pictures” i Norrköping helt utan ekonomiskt stöd från Svenska filminstitutet (SFI) eftersom de inte trodde på den, Det gjorde däremot de privatpersoner som sponsrat med nästan en miljon. Och kanske var det därför han fick göra alla ”stunts” själv i filmen, som till exempel spaka ett flygplan med instruktören liggandes, ur bild på golvet.

– Det var roligt men svårt att agera som Björn (rollfiguren) när Jesper var livrädd, he he he. Björn är ju en föredetta stridspilot, det var krångligt att få till det, säger Jesper Barkselius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.