SVT har tidigare träffat boende och andra berörda vid den nya, två fotbollsplaner stora, gödselplattan. Foto: SVT

Gödselplattan i Tränsta kan ha behövt bygglov – kommunen utreder

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter som indikerar att det kan ha behövts bygglov för att anlägga den stora gödselplatta som upprört i bygden kring Tränsta har nått kommunen, som nu ska undersöka saken.

– Vi har bett fastighetsägaren att stoppa verksamheten medan vi utreder, men kan inte kräva det, säger Andreas Törnblom byggnadsinspektör, Hallstahammars kommun.

Den 100 gånger 100 meter stora gödselplattan som anlagts i Tränsta på gränsen mellan Hallstahammar och Köping har upprört boende i bygden.

Hallstahammars kommun som har tillsynsansvar för plattan har fått in 13 klagomål och tillsynsanmälningar enligt plan- och bygglagen mot den. Det är bland annat därifrån uppgifter kommer som gör att bygg- och miljöförvaltningen nu ska titta närmare på om verksamheten hade krävt bygglov och därför nu ska få ett lovföreläggande.

Något VLT var först med att rapportera.

Normalt undantaget krav på bygglov

Ett sådant skulle innebära att verksamheten tillfälligt stoppas och att aktörerna får ta fram handlingar och genomföra bygglovsprocessen i efterhand och att kommunen hämtar in synpunkter och remisser från bland annat myndigheter och grannar innan beslut fattas.

Normalt sett behöver inte ett jordbruk bygglov för att anlägga något som ska användas till den egna verksamheten. Men eftersom delar av fastighetsägarens platta i Tränsta ska användas av ett externt bolag som ska lagra slam och gödsel till annan verksamhet där, anser sig kommunen nu än så länge ha skäl att tro att det eventuellt kan behövas bygglov.

”Vems är i så fall missen?”

Men vems är i så fall missen från början, kommunens som borde ha krävt detta tidigare i dialogen eller företagets, som ju sas ha gjort det som krävts?

– Både och skulle jag säga. Vi på förvaltningen har brustit i vår interna kommunikation eftersom frågan om det behövs bygglovsansökan kommit in till fel avdelning.

–Men sen har också företaget ett ansvar. De är en aktör i branschen som ska ha sakkunskap och känna till lagar och regelverk och vart de ska vända sig, säger Andreas Törnblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.