Gråsiska Foto: Fredrik Björkholm/svt

Doldisen är Västmanlands vanligaste fågel

Uppdaterad
Publicerad

Det är något av en doldis som i stor stil toppar årets fågelmätning i Västmanland som nu sammanställts. Gråsiskan observerades mer än dubbelt så många gånger som tvåan talgoxe.

Varje år sedan 2006 genomförs en stor fågelräkning över hela landet: ”Vinterfåglar Inpå Knuten”, och det är just fågelmatningsstationer runt om i landet som observeras under samma tidsspann och där deltagarna sedan rapporterar in vad de sett.

Rekordstort deltagande

I år rapporterade 21516 personer in sina observationer från hela landet, det är det högsta deltagandet sedan starten. Totalt observerades nästan 1,2 miljoner fåglar. Topp tre sett över hela landet blev; 1) Talgoxe, 2) Pilfink, 3) Gråsiska.

Gråsiskan flög upp i topp

I Västmanland var det en fågel som helt dominerade årets lista, nämligen Gråsiskan. Mer än dubbelt så många observationer gjordes av Gråsiska jämfört med Talgoxe som  var den fågel som observerades näst mest. Enligt Västmanlands Ornitologiska Förening är anledningen till att just Gråsiskan förekommer så talrikt ett betydande inflöde från öster. Det är också i Mälardalen som ökningen av Gråsiska är som störst.

Klimatet påverkar

Vi har tidigare berättat att det varmare klimatet påverkar fåglarna. Man kan se att vissa arter ökar i antal och vissa arter minskar då temperaturen stigit de senaste åren.

– Ja, vi kan exempelvis se fler Rödhakar som är kvar över vintern i Mälarregionen och det pekar lite åt det hållet, de behöver öppet vatten, och varmare höstar möjliggör att de stannar kvar. Men det är ändå svårt att dra några slutsatser då antalet fåglar är relativt få, vi har ett 50-tal rödhakar nu som vi inte såg tidigare, säger Johan Karlsson, ordförande i Västmanlands Ornitologiska Förening.

Vanligaste vinterfåglar i Västmanland 2019

1) Gråsiska

2) Talgoxe

3) Pilfink

4) Blåmes

5) Domherre

6) Gulsparv

7) Koltrast

8) Steglits

9) Gråsparv

10) Kaja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.