Gratisteater för utförsäkrade

Publicerad

För Maria von Scheven är det som att återuppleva en tuff period i sitt liv varje gång hon är statist i föreställningen Den flygande handläggaren. Men samtidigt fungerar det som terapi för henne. På lördag bjuds andra människor i en liknande situation på en gratis föreställning.

På lördag är det visning av teaterföreställningen Den flygande handläggaren på Västmanlands teater. Men det är inte vilken visning som helst. Pjäsen handlar om hur tillvaron ser ut för människor som är utförsäkrade eller arbetslösa – därför deltar tolv statister som själva är i samma situation. Maria von Scheven har en bakgrund inom sång och teater, men sedan en tid tillbaka har hon stått utan arbete och hos försäkringskassan har hon gått bet.

– Det känns som att man blir motarbetad av myndigheterna när man försöker hitta en lösning. Det är fruktansvärt jobbigt då man verkligen försöker att hitta en egen försörjning, säger hon.

Den känslan av frustration återupplever hon varje gång hon ställer sig på scenen för att spela sin roll – en roll som bär många likheter med hennes egen situation. Fast det för något gott med sig.

– Att vara statist i den här föreställningen är en otroligt bra terapi för mig. Man får lära sig att stå för sig själv även om det kan vara smärtsamt att gång på gång gå igenom något som man helst skulle vilja lämna bakom sig. Det gör att det blir lättare att gå vidare för det ger en mer kraft och energi. Man får en känsla av att det finns möjligheter i framtiden.

På lördag bjuder alltså Västmanlands teater på en gratis föreställning av den flygande handläggaren. Och Maria von Scheven utlovar en känslosam tillställning.

– Det blir tragikomiskt. Man vill skratta men samtidigt ligger allvaret där. Man kommer att kastas mellan känslorna men framförallt finns det en livsglädje i föreställningen det är en energikick med en tankeställare om hur vi ska ha det här i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer