Rätten: Attack mot homosexuell man i Surahammar håller inte som hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Gruppmisshandel mot en homosexuell man på asylboendet Westsura herrgård i Surahammar har bedömts som grov misshandel, utan hatbrottsmotiv. En 36-årig man har dömts till ett års fängelse.

Mannen som i november 2016 blev svårt misshandlad av ett tiotal personer har berättat att han och hans pojkvän under en längre tid mottagit hot och kränkningar från gärningsmännen.

–Jag har under förhandlingen påstått att han utsattes för våldet delvis på grund av sin sexuella läggning, säger Joel Teran åklagare i fallet.

Våldets orsak

Misshandeln presenterades som ett hatbrott i rätten. Något som har betydelse för vilket straff gärningsmännen får. Om det går att bevisa att brottet begicks på grund av mannens läggning skärps straffet. Den 36-årige mannen menar att han inte haft något problem med offrets läggning och förklarar händelsen med att de bråkade om vilka stolar de skulle sitta på när de åt. Han hävdar att han slog tillbaka för att skydda sig.

Utredningen har pågått i över två år och övriga gärningsmännen har hunnit få avslag på sina asylansökningar och lämnat Sverige.

Så resonerade rätten

Flera vittnen såg händelsen som startade i boendets matsal. Personal avbröt misshandeln och förde mannen till sjukhuset där flera skador på ansikte och överkropp behandlades. Vittnesuppgifterna stärker den misshandlade mannens berättelse och rätten dömer 36-åringen för grov misshandel.

När det gäller hatbrottsmotivet anser de inte att bevisningen räcker för att konstatera vad som låg bakom våldet. Straffet landar därför på ett års fängelse, den lägsta nivån för grovmisshandel år 2016.  Numera har miniminivån höjts till ett år och sex månader.

I väntan på dom har den 36-årige mannen fått avslag på sina ansökan och kommer därför att lämna landet när han avtjänat sitt straff. Han ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen. 

Vad är ett hatbrott?

Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering.

Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av något av följande:

  • ras
  • hudfärg
  • nationellt eller etniskt ursprung
  • trosbekännelse
  • sexuell läggning
  • könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet.

Du måste inte passa in på någon av dessa beskrivningar för att bli offer för ett hatbrott. Det räcker med att gärningspersonen tror att du har någon av egenskaperna, till exempel att han eller hon tror att du är homosexuell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.