Foto: TT/arkivbild

Grundskolan i Sala inte likvärdig – revisorerna kräver skolnämnden på svar

Publicerad

Det finns omotiverade skillnader mellan Salas olika skolor. Som när det gäller andel behörig personal på de olika skolenheterna och tillgången till elevhälsans resurser. Det konstaterar kommunens revisorer som nu kräver skolnämnden på svar.

I den externa granskning som revisorerna beställt (se faktaruta) konstateras bland annat att andelen lärare med pedagogisk examen varierar från knappt 53 till 96 procent i de olika skolorna.

Underlaget tyder också på att dagens centrerade elevhälsa gynnar de större skolenheterna, medan resurserna upplevs begränsade på de mindre.

Enligt rapporten saknas uppföljningar och analyser kring hur personalresurser används och är fördelade, till exempel vilka som undervisar vilka.

– Vi ser förstås positivt på att granskningen gjorts och tar till oss det rapporten pekar på, säger skolnämndens ordförande Bengt Larsson (C)

– Bland annat kommer vi nu se till att nämnden får mer regelbundna uppföljningar kring hur resurserna vi fördelar ut används.

Senast 15 januari 2020 vill revisorerna ha svar vilka åtgärder skolnämnden ska vidta med anledning av bristerna som lyfts i rapporten. Foto: Karl David Englund

Varför granskningen?

Ur revisionsrapporten – Granskning av likvärdig grundskola, personella resurser:

Skolan ska vara likvärdig och alla elever har rätt till en utbildning av hög kvalitet enligt skollagen. Skolan ska dessutom arbeta för att kompensera för elevers olika bakgrund och förutsättningar.

Brister i likvärdighet kan bero på en rad olika faktorer. Enligt skollagen innehåller begreppet likvärdighet olika aspekter: Tillgång till lika utbildning, lika kvalitet på utbildningen, skolans uppdrag att kompensera för skillnader i elevernas förutsättningar.

Skolnämnden är huvudman för grundskolan och ansvarar för att skapa förutsättningar för en likvärdig skola. Granskningen fokuserar på hur personella resurser fördelas utifrån elevernas förutsättningar och behov (behörig personal, duktiga pedagoger, elevhälsa).

Kommunens revisorer har med hänsyn till risk och väsentlighet bedömt det angeläget att göra en granskning inom ovan rubricerat område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.