Foto: Christoffer Söderman / SVT

Gunnar fick ingen läkartid i Västerås – fick åka till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Gustavsson i Surhammar sökte vård efter att en fläck på kinden började blöda. Till hudkliniken i Västerås är det dock långa väntetider, så han fick åka till Stockholm.

– Det var helt onödigt. Jag fick samma svar där som jag fick på läkarstation här. Det hade varit skillnad om de opererat mig, säger Gunnar Gustavsson.

Gunnar Gustavsson fick erbjudandet av vårdgarantienheten efter drygt två veckor, eftersom hudkliniken i Västerås inte kunde erbjuda ett första besök inom 90 dagar och uppfylla vårdgarantin. Han menar också att det var extra onödigt att han fick åka taxi fram och tillbaka.

– När jag skulle åka tillbaka till Stockholm skickade de en taxi från Västerås som fick köra tillbaka mig. Hur mycket kostar inte det landstinget, säger han.

Att till exempel åka till Stockholm för att få specialistvård är ett erbjudande som regionen ger. Det är dock valfritt och man kan avstå och vänta till man får en tid i Västmanland.

– Jag tycker det är fullt rimligt att vi ger den här möjligheten till patienten och då är det värt att det kostar resurser när vi själva inte klarar uppdraget, säger regionrådet Kenneth Östberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.