Enligt kriminologprofessor Leif GW Persson var det helt och hållet väntat att Arbogakvinnan skulle befinnas skyldig till mord. Foto: TT

Leif GW Persson: ”Det är givet att hon döms”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologprofessor Leif GW Persson menar att det var helt och hållet väntat att Arbogakvinnan befinns skyldig till mord.

– Det innebär ett underlag för en rättspsykiatrisk undersökning, innan man utför en sådan måste man fastställa skuldfrågan, säger han till SVT Nyheter.

Var tingsrättens beslut väntat?

– Ja. Det innebär ett underlag för att kunna begära en rättspsykiatrisk undersökning. Innan man utför en sådan måste man fastställa skuldfrågan.

Arbogafallet

Däremot tycker GW att tingsrättens besked om att 42-åringen även bedöms skyldig för anstiftan till mord är mer tveksamt.

– Det är givet att hon döms för mordet på fadern och mordförsök på modern med den bevisning som finns, men jag är mer tveksam kring bevisningen i fråga om anstiftan. Domen lär komma någon gång under hösten, säger Leif GW Persson till SVT Nyheter.

LÄS MER: Expojkvännen i förhör: ”Det var jag och 42-åringen som gjorde det”

”Kan bara handla om livstid”

Leif GW har tidigare klargjort för Expressen att han anser att livstid är den enda rimliga domen för Arbogakvinnan.

– Hon kommer att bli dömd för mord och mordförsök, plus ett antal andra brott som hon har begått i samband med händelsen. Det kan bara handla om livstid i hennes fall, sade han då.

– Motivet är ekonomiskt. I samband med drunkningen (då Arbogakvinnens make omkom) försöker hon få ut 2,5 miljoner, en livförsäkring som hon tecknade utan att visste om det. Men hon fick aldrig ut pengarna för att försäkringsbolaget fattade misstankar. Hade hon fått ut dem hade föräldrarna sannolikt levt i dag, säger Leif GW Persson.

LÄS MER: Arbogafallet: 42-åringens utbrott mot expojkvännen

”Hon verkar gränslöst galen nog”

Vidare har han sagt till Expressen att han är övertygad om att kvinnan lider av psykisk sjukdom.

– Jag tror hon hör hemma på rättspsyk. Hon verkar gränslöst galen nog. Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin sett någon så pass öppen invitation till att delta i en stor sinnesundersökning. Hon verkar tokig nog enligt psykiatrikerna. Jag vet inte vad hon råkat ut för, men något måste det vara för man föds inte på det viset.

LÄS MER: Arbogakvinnan: ”Ni har tutat i mina barn att jag är en mördare”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet