”Det känns tråkigt”, säger Håkan Bergström som snart gör sin sista dag som ordningsvakt i centrala Köping. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Håkan tog hand om buset i Köping när poliserna stärkte upp i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ordningsvakten Håkan Bergström har stått för tryggheten i Köpings centrala delar. Nu är det slut på det. Centrumföreningen har inte längre råd att betala hans lön. Beskedet har väckt både frustration och ilska hos Köpingsborna.

När polisen i Västerås behövde kraftsamla i samband med att en polismans bostad blev beskjuten dränerade man resurserna från polisen i Köping. Under tiden stod ordningsvakten Håkan Bergström för tryggheten, avlönad av Centrumföreningen i Köping.

Men från och med den 30 juni i år är det slut med det. Centrumföreningens avtal med vakten går ut, och de har inte råd att förlänga det.

Nu har butikerna startat en namninsamling för att få kommunen att betala för en ordningsvakt i centrum.

– Det var när min kollega blev rånad för andra gången som vi fick nog. Det måste hända något, tänkte vi och då drog vi igång en namninsamling. Det är cirka 3000 som har skrivit på hittills. Det är en kommunal fråga, det är inte vi som driver butikerna i centrum som ska bekosta tryggheten, säger Fia Larsson som driver en butik i centrala Köping.

Poliserna skäms när de kommer fram

Håkan Bergström har upprätthållit ordningen i centrum i 2,5 år och han menar att även om det var låg polisnärvaro i Köping innan kraftsamlingen till Västerås så har det blivit än värre nu.

– Kan jag så ringer jag i förväg och kollar om polisen kan komma eller så är jag tvungen att ingripa. Vid flera tillfällen har jag ringt 112 två eller tre gånger och sen väntat 30-40 minuter innan polisen kom. Det är ju inte den enskilde polismannens fel, de skäms och ber om ursäkt till mig när de kommer, säger Håkan Bergström.

Vad ska du göra nu?

– Jag har sökt andra jobb, så det löser sig nog för mig, men många undrar vem som ska hjälpa de nu. Det känns skittråkigt, säger Håkan Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.