Ristning med djurfigur, cirka 15 centimeter lång. Den är ifylld med vit krita för att synas bättre. Foto: Ylva Granath

Hällristningar från bronsåldern hittade i Tillberga

Uppdaterad
Publicerad

I Tillberga utanför Västerås har man hittat nya hällristningar. Ristningarna är troligtvis från bronsåldern och är mellan 2 500 och 3 500 år gamla.

– Det är fantastiskt roligt att dessa hällristningar har upptäckts. De har genom lyckliga omständigheter bevarats under historiens gång, säger Anna Onsten-Molander, antikvarie på länsstyrelsen i Västmanland.

De nyfunna hällristningarna består av över 400 stycken så kallade skålgropar och en ristning av en djurfigur. På uppdrag av Länsstyrelsen dokumenteras nu de nya fynden, som ligger på en privat tomt.

Enligt länsstyrelsen är hällristningar med djurfigurer, skepp, människor och andra figurer ovanliga i Västmanland. I länet finns de framför allt i Björksta vid gränsen mot Uppland och i Munktorp öster om Köping.

Hällristningar i form av skålgropar. Skålgropar är små runda eller ovala fördjupningar, som har knackats in i en häll eller ett stenblock. Foto: Ylva Granath
Foto: Ylva Granath
Foto: Ylva Granath

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.