Hallstahammar har haft ungcoacher sedan 2016

Publicerad

De jobbar som spindlar i nätet med ungdomarnas bästa för ögonen sedan 2016. I Hallstahammar är det flera förvaltningar som finansierar coacherna.
– Vi brukar prata om dem som ”våra ungdomar”, med det menar vi att vi har ansvar och vill att de ska må bra och känna sig trygga, som våra barn, säger Mohamed Hegazy som har varit ungdomscoach i Hallstahammar sedan i somras.

– Vi ska vara en länk mellan de olika verksamheterna, säger Andreas Kanfalk som har varit ungdomscoach sen det började för tre år sen.

Från tekniska förvaltningen kan de exempelvis ha dialog och informationsutbyte när det gäller klotter, med skola och socialtjänst annan och en gång i veckan har de samrådsmöte med polis, socialtjänst för att få en gemensam lägesbild över hur det står till med ungdomarna och om det är något som de behöver fokusera på framöver.

I skolorna är de dels näravande men har också en del sexualundervisning och workshops i värdegrundsarbete.

– Skolan är en arena där vi får möjlighet att träffa de flesta, säger han.

De jobbar med alla barn och unga i kommunen, från förskoleklass till de som går sista året i gymnasiet.

Ungas välmående är huvuduppgift

På frågan om de tror att Hallstahammar blivit tryggare av att de är där så svarar de förhoppningsvis.

– Bara att vuxna är på plats gör att det blir lugnare. Så vi försöker uppmana föräldrar att vara mer ute, säger Mohamed Hegazy.

– Men vi har ingen kontrollerande funktion, bara relationsskapande och stödjande, påpekar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer