• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: Johan Nilsson / TT

Hallstahammar vill ha tips på verksamheter som tummar på coronariktlinjerna

Uppdaterad
Publicerad

”Vi behöver din hjälp – hör av dig till kommunen om du upplever att vissa verksamheter börjat tumma på riktlinjerna kring corona”. Så lyder uppmaningen från Hallstahammars bygg- och miljöförvaltning.

Hallstahammars bygg- och miljöförvaltning vill ha hjälp av Hallstaborna för att förhindra spridning av coronaviruset och på kommunens hemsida uppmanas de att höra av sig om de sett någon som inte verkar följa riktlinjerna.

– Vi uppskattar att man säger till om de är något som är konstigt. Vi har varit på besök ute i hela kommunen och de flesta har gjort det bra. Vi har delat ut skyltar och sagt åt dem som inte har skött sig att glesa ut bland stolarna och borden, säger Ioana Lövgren, miljöinspektör Hallstahammars kommun.

Skyldighet att rapportera

Om miljöinspektörerna upptäcker brister gör de återbesök för att följa upp om verksamheten har vidtagit åtgärder och om de åtgärderna är tillräckliga. Kommunen är också skyldig att informera Region Västmanlands smittskyddsläkare om verksam­heter inte följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Smittskyddsläkaren kan sedan besluta att servering inte får ske.

Har ni fått in några tips än?

– Det var en förälder som har reagerat på trängsel i en matsal i en skola. Vi tog då kontakt med skolan som nu har ändrat lite på sina rutiner och nu fungerar det bättre.

Finns det inte en risk att ni uppmanar folk att bli angivare?

– Vi vill inte att de ska skvallra, men alla måste hjälpa till. Även om verksamheter sköter sig så kan det finnas kunder som inte sköter sig. Vi vill se att det fungerar och vara ett stöd så att spridningen minskar i samhället, säger Ioana Lövgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet