Lina Andersson på Hallstahem menar att elbilspoolen är ett sätt att få hyresgäster och kommuninvånare att tänka till kring sin bilanvändning. Jessica Evertsson och Micael Bergenström skulle kunna tänka sig att använda elbilen.

Hallstahem startar elbilspool – öppnas för alla invånare

Publicerad

På tisdagen var det premiär för en ny elbilspool i Hallstahammar. Poolen är öppen för alla kommuninvånare – men består än så länge bara av en bil.

Bakom projektet står det kommunala bostadsbolaget Hallstahem.

– Vi vill möjliggöra för våra hyresgäster och även invånarna i Hallstahammar att börja tänka lite mer klimatsmart. Att få folk att tänka till: Behöver jag en bil, eller använder jag inte min bil så mycket så kanske det här är ett alternativ, säger Lina Andersson, kommunikatör på Hallstahem.

App låser upp

Hallstahem samarbetar med ett rikstäckande bilpoolsföretag som sköter all hantering av bilen.

Det är gratis att gå med i bilpoolen för alla 2 400 hyresgäster hos Hallstahem, medan övriga kommuninvånare betalar en månadsavgift.

Via ett konto i en app kan bilen bokas och låsas upp. Att köra med bilen kostar cirka 80 kronor i timmen eller 700 kronor för en hel dag.

Dyrt med repa

Försäkrings- och kilometerkostnader är inbakade i priset. Om bilen repas eller skadas är självrisken 6 500 kronor.

– Ja, så det gäller att vara försiktig och köra lugnt. Det är ingenting man är ute och buskör med, säger affärsutvecklaren Jakob Hammarbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer