Foto: TT

Kostråd från vården kan bli fel – påverkas av trender

Publicerad

Patienter i Västmanland får olika och ibland fel kostråd av vården. Något som beror på att en del påverkas av det intensiva flödet av nya dieter och populära trender.

Istället för att då ge råd utifrån forskning, ger personal råd utifrån eget tyckande.

– Man har svårt att förhålla sig till flödet av information, säger Mattias Damberg, medicinsk utvecklingschef inom Region Västmanland.

Men ligger det inte i vårdpersonalens arbete att kunna navigera sig?

– Jo, absolut. Men det är svårt för att det är oerhört mycket ny forskning som kommer. Det är svårt att hinna sammanställa allt.

Personal utbildas

För att underlätta i navigeringen kring alla forskningsrön utbildades under torsdagen regionens personal, men även personal inom kommuner, skolhälsovård och till exempel privata vårdcentraler, kring kost och hälsa.

Under förmiddagen presenterades bland annat det senaste forskningsläget och under eftermiddagen berättade bland annat en sjuksköterska om hur man pratar med patienter om kost och hälsa.

Svårt att prata om mat

– Det är svårt för våra medarbetare att veta hur man ska prata om mat med patienterna. Med denna utbildningsdag vill vi ge medarbetarna kunskap om den evidens som finns inom området, så att de kan ge kostråd baserat på den samlade forskningen och inte på enstaka rapporter eller eget tyckande, säger Mattias Damberg.

Räcker en utbildningsdag?

– Nej, egentligen gör det inte det men vi får börja så här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer