På Hovdestalund i Västerås kommer det att finnas personal på plats under helgen, som också kan svara på frågor och hjälpa till att guida rätt på den stora kyrkogården. Det blir också aktiviteter i kapellen. Foto: SVT

Halva Västerås väntas till kyrkogårdarna

Publicerad

Under Allhelgonahelgen väntas som vanligt mängder av besökare till länets kyrkogårdar. På Hovdestalund i Västerås – en av länets största – har förberedelser pågått under veckan. – Vi räknar med en 70– 75 000 besökare på Västerås kyrkogårdar, säger kyrkogårdsplanerare Lars-Håkan Engman.

Det har blåsts löv, tömts sopkärl, städats upp på gångytor för att minska halkrisker och fixats till vid gravområdena. På Hovdestaunds kyrkogård man förberett in i det sista.

– Antal besökare är alltid lite beroende av väder och vind, men jag kan tänka mig att cirka hälften av Västerås invånarantal kommer att besöka någon av våra 23 kyrkogårdar, säger Lars-Håkan Engman, som jobbar på Västerås kyrkogårdsförvaltning. Foto: SVT

Hur klarar man av det här med parkeringar och alla människor?

– Vi klarar egentligen inte av det. Vi vill gärna att folk kommer hit till kyrkogården, men man får vara förberedd på att det är trångt, det kommer att ta tid.

– Portionera ut väldigt mycket tålamod och hänsyn till varandra. För vi kan inte dimensionera för mängden besökare vi kommer att få – framförallt när det skymmer på lördag eftermiddag, säger Lars-Håkan Engman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.