• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Caroline Slotte / SVT

Hammarskolan i Surahammar fick stopp på bränderna med kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Hammarskolan i Surahammar har haft problem bränder i papperskorgar. Därför beslutade skolan att införa kamerabevakning, vilket snabbt  gav ett positivt resultat. 

– De bränder som var upphörde ganska omgående, berättar rektorn Paulina Hiltunen. 

Genom kamerabevakningen ville skolan säkra upp tryggheten och säkerheten för personal och elever. Innan kamerorna riggades upp genomfördes även en undersökning kring vad alla på skolan tyckte om kamerabevakning. 

– Alla var eniga om att säkerheten och tryggheten på skolan var så angelägen att det var viktigt med kameraövervakning, säger Paulina Hiltunen.

Mer belysning på skolgården

Trots att de flesta bränder upphört så har skolan fortfarande en del problem kvar att jobba med. På skolområdet är det fortfarande många som rör sig efter skoltid och vissa försöker klättra upp på skolans tak. Även problem med nedskräpning och skadegörelse jobbar skolan med. 

Förhoppningen här är att få stopp på det genom att sätta upp mer belysning på skolgården, menar Paulina Hiltunen.

”Måste även jobba med förhållningssätt”

Invändigt jobbar skolan fortfarande med att förebygga bränder, sedan kamerorna infördes har det varit några enstaka incidenter. Vid ett fall gällde det en smällare som slängdes i en papperskorg, vilket ledde till en mindre glöd. 

– Det är svårt att säga hur det skulle varit utan kameror. Jag tror att det förebygger till viss del, men sen måste vi även jobba med förhållningssätt bland eleverna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.