Handläggaren utfärdade ett svenskt pass för en amerikansk man trots att han inte var svensk medborgare. Foto: arkiv

Handläggaren utfärdade svenskt pass – till amerikan

Publicerad
En passhandläggare i Köping utfärdade ett svenskt pass till en amerikansk medborgare. Nu har handläggaren dömts för tjänstefel.
”Att det endast är svenska medborgare som skall ha svenska pass är grundläggande” konstaterar Västmanlands tingsrätt.

Handläggaren, som inte arbetar kvar, har varken erkänt eller förnekat utan säger sig inte minnas det aktuella passärendet.

Hade ingen svensk legitimation

Enligt åklagaren ansökte mannen om pass på polisstationen i Köping tillsammans med hustrun. När han inte kunde visa upp någon svensk legitimation legitimerade sig hon och intygade vem mannen var.

När systemet sa ifrån fick mannen blanketter att fylla i sedan godkände handläggaren passansökan trots att det saknades förutsättningar.

Upptäcktes året efter av Migrationsverket

Nästan ett år senare, i samband med att mannen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige, var det Migrationsverket som upptäckte att mannen fått ett svenskt pass.

Rätten som menar att handläggaren varit oaktsam och brustit i kontrollen dömer handläggaren till 30 dagsböter om 250 kronor.

Samtidigt väger man bland annat in att det hela kan ha utspelat sig under en väldigt stressig arbetsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer