Såhär såg förödelsen efter branden ut. Foto: SVT/Polisens förundersökningsprotokoll

Man och kvinna frikänns efter branden på Råby i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2019 utbröt en kraftig brand i ett lägenhetshus på Råby i Västerås. På torsdagen meddelade Västmanlands tingsrätt domen mot en man och en kvinna som åtalats för grov allmänfarlig vårdslöshet. De båda frikänns.

Kvinnan och mannen hade tänt värmeljus i lägenheten, som de inte släckte innan de somnade. En brandutredning som gjordes i lägenheten visar att mycket tyder på att det var värmeljusen som orsakade branden, men rätten hävdar att det inte går att bevisa säkert och att det kan ha funnits andra anledningar till att branden startade.

”... utredningen kan ifrågasättas om den varit tillräckligt grundlig för att det ska gå att slå fast att det var värmeljusen som orsakade branden”, skriver Västmanlands tingsrätt i domen.

Därför ogillas åtalet och mannen och kvinna frikänns. I åtalet har det funnits ett skadeståndskrav på totalt cirka 1,4 miljoner kronor som då också ogillas.

Kvinnan och mannen har hela tiden förnekat brott.

Tjugofyra lägenheter skadades

Det var strax efter midnatt den 20 februari förra året som räddningstjänsten larmades till Råby med anledning av en brand. Branden fick snabbt spridning till vinden och stora delar av taket började brinna kraftigt. Husets tjugofyra lägenheter evakuerades och när släckningsarbetet var avslutat visade det sig att alla lägenheter tagit skada av branden.

Det har nu gått mer än ett år efter branden och de som bodde i huset har fortfarande inte kunnat flytta tillbaka. Mimer, som äger byggnaden, beräknar att återflytt ska kunna ske den 1 oktober i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Råby

Mer i ämnet