Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här byggs det tält som är en del av de luftvägsspår som ska skilja coronasmittade från andra patienter utanför sjukhusen i Västmanland. Foto: SVT

Luftvägsspåret ska skilja coronasmittade från andra patienter

Uppdaterad
Publicerad
Utanför sjukhusen i Västerås och Köping finns nu luftvägsspår som ska separera personer med luftvägssymtom från övriga patienter. Nästa vecka kommer besked om när övriga sjukhus i länet får sina.
– Det handlar om logistik. Det går inte att få igång allt samtidigt, med utrustning och bemanning, säger Mattias Damberg, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör region Västmanland.

På en pressträff under torsdagen presenterade Region Västmanland planen att bygga luftvägsspår vid regionens alla sjukhus. Detta för att skilja personer med luftvägssymtom som eventuellt kan ha drabbats den nya coronaviruset, från övrig sjukvårdverksamhet.

”Luftvägsspåret” ska ses som en kedja hur du tar dig in på ”rätt sätt” till vården om du misstänker att du är smittad.

– Är man förkyld, hostig och sjuk så ska man stanna hemma. Har man allvarligare symptom i form av andningsbesvär och hög feber så ska man ringa vårdcentralen som gör en medicinsk bedömning om man behöver söka vård eller inte, säger Mattias Damberg, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör region Västmanland.

Västmanland 2-3 veckor efter

Enligt Mattias Damberg är inte trycket så stort gällande Covid-19, men han bedömer att Västmanland ligger ungefär 2-3 veckor efter Stockholm i pandemin. Nu ordnas det med tält utanför akutmottagningarna för att det förväntas ett ökat patientflöde framöver.

– Vi ska separera friska från sjuka, så att man inte sitter i ett väntrum tillsammans med andra patienter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet