SVT besöker området med länsstyrelsen Västmanland där Tommy Brinksäter förra året slog larm till Norbergs kommun om att Skogsknipproten, en ovanlig orkidé hade skövlats i naturreservatet. Foto: Melker Blomberg/SVT

Här är resterna av den sällsynta orkidén – höggs ned olagligt under flera år i naturreservat i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

I Norberg har den fridlysta och artskyddade skogsknipproten avverkats i kommunens egna naturreservat under flera år, trots att kommunen haft kännedom om det.

Skogsknipproten är en sällsynt orkidé som trivs i kalkrika miljöer och kan, om man har tur, hittas på bergsbranter eller vid vägkanter. Tommy Brinksäter är naturfotograf och redan förra året slog han larm till Norbergs kommun om att det inte stod rätt till i naturreservatet.

– Det var ett ganska stort bestånd, men nu är allt borta. Det är ledsamt att se det och jag är förbannad, säger Tommy Brinksäter.

Sagt till förut

Det är inte första gången som den ovanliga orkidén har skövlats i samband med röjningen av sly i naturreservatet. Tommy Brinksäter såg och berättade för Norbergs kommun redan förra året om vad som han hade sett.

– Jag fick uppfattningen att de tog det till sig och trodde då att de skulle vara försiktiga i området, men nu ser vi resultatet, säger han.

Tog kontakt med SVT

När han inte fick respons från kommunen valde Tommy Brinksäter att kontakta SVT Nyheter Västmanland, som då kontaktade länsstyrelsen i Västmanland som följde med ut till platsen.

– Man ser att det är mycket som gjorts fel här och kan göras mycket bättre. Det är förbjudet att skada orkidéerna. Det kan skada enskilda individer så att de dör. Man ser att de lämnat kvar mycket av riset, det är inte alls bra för de växter som finns där, säger Kristina Hansson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Artskyddsbrott

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot regler som finns för att skydda vilda djur och växter.  Vid en polisanmälan gällande artskyddsbrott ger en fällande dom oftast bötesstraff, men i grövre fall även fängelsestraff. Något beslut om anmälan är inte gjort i dagsläget, men någon form av uppföljning kan det bli.

– Reservatet är en sak, men i och med att skogsknipproten är fridlyst och omfattas av det vi kallar för artskydd så är det ju också länsstyrelsens fråga. Det är två parallella lagstiftningar som det är frågan om här, säger Kristina Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.