Skolan där toaletterna är könsneutrala

Uppdaterad
Publicerad

Allt för få vet hur man bemöter någon som inte tycker sig passa in på förväntad könsidentitet. Nu ska Kopparlundsgymnasiet i Västerås jobba för att bli en transvänlig skola.

– En transvänlig skola är en skola dit alla kan komma och känna sig trygga och säkra, säger Annelie Salminen, projektledare för Transammans, som RFSU Västerås och RFSL Ungdom Västerås driver.

Projektet vill nu skapa en modell för att kunna ”stämpla” skolor eller olika yrkespersoner, så som frisörer eller psykologer, som transvänliga. Först ut är Kopparlundsgymnasiet i Västerås.

Eleverna intresserade

– Vi anser oss redan vara en skola som arbetar mycket med frågor om diskriminering och rättigheter och våra elever är väldigt intresserade, säger Anna Landehag, som är rektor på Kopparlundsgymnasiet.

Arbetet kommer att pågå under det här läsåret och inkludera utbildning av lärare och elever samt en genomgång av lokaler och inventarier.

– Våra toaletter är redan könsneutrala, men vi kommer att se över läromedel och försöka påverka förlagen så att de skriver om det som behövs i böckerna, säger Anna Landehag.

”Behöver fördjupa kunskapen”

Annelie Salminen påpekar att det praktiska är det enkla.

– Sedan behöver man fördjupa kunskapen om själva transbegreppen och förstå innebörden för att kunna möta varandra med respekt i alla sammanhang, säger Annelie Salminen.

– Man måste höja och diskutera normen för att kunna krossa fördomar och förändra något verkligt i samhället, säger Felix Lekare, ordförande för RSFS Ungdom Västerås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.