En av anledningarna till att anhörigboendet byggs är familjen Zeecks engagemang för att hjälpa familjer med svårt sjuka barn. Foto: Caroline Slotte/SVT

Här byggs Västerås första anhörigboende: ”Vi vet att behovet finns”

Publicerad

När ett barn är svårt sjukt är familjen viktigare än någonsin och så även tryggheten med att ha familjen nära. Det menar Susanne Zeeck som är en av de drivande med att renovera upp en lägenhet som ska bli det första anhörigboendet i Västerås.

– Vi vet att behovet för lägenheten finns, säger hon.

Tanken om ett anhörigboende startade när Susanne Zeecks dotter Juno drabbades av leukemi för tre år sedan. Familjen spenderade mycket tid på sjukhuset i Uppsala och bodde på ett anhörigboende. 

– Vi kunde vara nära henne hela tiden och märkte hur mycket bättre hon mådde av att ha oss nära, säger Susanne Zeeck.

I och med att familjen Zeeck hjälpte familjer med sjuka barn, genom föreningen Junos Kamp, växte tanken om att ordna ett anhörigboende i Västerås. 

– Många familjer bor långt utanför Västerås och lägenheten ger familjer möjligheten att vara nära varandra och leva så vardagligt som möjligt, säger Susanne Zeeck.

Flera familjer har redan hört av sig

I nuläget är renoveringen av lägenheten i full gång och det är redan flera som hört av sig och skulle behöva lägenheten. Finansieringen för lägenheten står den ideella föreningen Junos Kamp för, medan flera lokala företag har bidragit med allt från kök till möbler.

Att låna lägenheten kommer vara kostnadsfritt för familjer som har svårt sjuka barn och som vårdas på barn- eller neonatalavdelningen.

– Vi är positivt inställda till att anhörigboendet byggs, sedan får vi se vem det är som kommer övernatta där, säger Agneta Holts, biträdande verksamhetschef på barnavdelningen i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.