Här sjunger de för klimatet – miljoner klimatstrejkade i global demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Uppnå Parisavtalet, anta klimatbudgetar i alla politiska församlingar och påskynda den gröna omställningen. Det är några av sakerna rörelsen Fridays for future demonstrerade för i dag – i Västerås och över hela världen.

Aldrig tidigare har halten av koldioxid i atmosfären varit så hög som nu. Aldrig tidigare har så många samlats för att demonstrera för klimatet världen över som under fredagens manifestation.

De kräver att utsläppen minskar på lokal och global nivå

Vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii mättes halten av koldioxid i atmosfären till 415 ppm i början av maj. Det är den högsta nivån sedan mätningarna startade och rörelsen Fridays for Future begär nu att Västerås stad ska skaffa en koldioxidbudget för att minska sina utsläpp. Något som 26 av Sveriges 290 kommuner har.  

– Om vi ska lyckas minska utsläppen och därmed  hålla oss under 1,5 graders ökningen, gäller det att alla städer och länder minskar sina utsläpp snabbt. Enda sättet att lyckas med det är att räkna ut hur mycket koldioxid man kan släppa ut, sa Lisbeth Garde som är en av initiativtagarna till Fridays for future.

Förutom att demonstrera och försöka påverka makthavare samlas rörelsen för att diskutera den senaste klimatforskningen och klimatångesten som många känner.  

Vad är PPM och Parisavtalet?

PPM?

Koldioxidhalten i jordens atmosfär mäts i PPM som betyder parts per million, vilket kommer från engelska, och betyder ”antal per miljon”, ”miljondelar”.

Vad menar man med 1,5 gradersmålet i Parisavtalet?

Den 4 november 2016 trädde det globala klimatavtalet från Paris ikraft. Avtalet förhandlades fram under perioden 2011-2015 och beslutades vid COP21 i Paris i december 2015. Kärnan i Parisavtalet är att minska utsläppen av växthusgaser, samt att stödja de som drabbas av klimatförändringarnas effekter.

Några av de viktigaste punkterna i avtalet är:

  • Hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader
  • Öka ambitionerna efter hand, avstämning var femte år
  • Stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.