Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bättre än att sitta hemma”. Följ med till Skinnskatteberg där asylsökande testar topsboll och aerobics. Foto: Adam Danielsson/SVT

Topsboll och aerobics när asylsökande leder aktiviteter i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

I Skinnskatteberg får asylsökande lära sig att planera och leda aktiviteter. Under första aktivitetstillfället stod bland annat topsboll och aerobics på schemat.

– Det är mycket bättre än att sitta hemma och kolla på tv, säger Mihret Andebrhan, asylsökande från Eritrea.

Syftet med ledarkursen är att ge en meningsfull fritid för vuxna asylsökande. Pilotprojektet är ett samarbete mellan RF-SISU Västmanland och idrottsföreningen Skinnskatteberg SK och är en del i tidiga insatser för asylsökande.

Deltagarna har under kursen gått en ledarskapsutbildning. I en månad har 15 asylsökande planerat aktiviteter som de själva fått välja. Varje måndag resten av året får kursdeltagarna leda aktiviteter i en idrottshall i Skinnskatteberg.

– Om man kommer hit träffar man människor från olika länder, får nya vänner och har kul tillsammans, säger asylsökande Mihret Andebrhan.

Hoppas locka fler grupper

Projektledaren Martin Hammarlunds förhoppningar är att både nyanlända och etablerade svenskar ska besöka aktiviteterna i framtiden. Han hoppas att asylsökande kan knyta nya kontakter och träna på det svenska språket under träffarna.

– Idrotten är en social motor som bryter isen, säger Martin Hammarlund från RF-SISU Västmanland.

Salam Alsalti har genom tidiga insatser för asylsökande blivit tränare i Norbergs brottarklubb. Hon jobbar även för RF-SISU Västmanland och var med under uppstarten.

– Jag tror inte att det är svårt. Jag tror att alla kan vara ledare, säger hon.

I klippet får du se när deltagarna spelar topsboll och höra hur aktiviteterna har hjälpt dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer