Här strosar grävlingen runt ingången till sitt gryt under familjens villa. Foto: privat/SVT

Grävlingen flyttade in under villan – familjen Englund i Västerås fick svårvräkt hyresgäst

Uppdaterad
Publicerad

När Matts Englund i Västerås misstänkte att ”någon” flyttat in under deras hus satte han en liten kamera på altanräcket i trädgården för att få det bekräftat. En månad senare bor grävlingen kvar, trots försöken att mota bort den.

– Vi har satt för stenar och lämnat trasor dränkta i parfym, men sådant bryr sig den rackaren inte om, säger Matts.

När vilda djur tar sig in tätorter och även städer är det för att hitta mat eller skydd – eller båda delar. 

Det har familjen Englund i Västerås fått erfara. Grävlingen som håller till under deras hus verkar även trivas under grannens vedbod och ha sin toalett i trädgården – där den också äter på fallfrukten familjen inte hinner kratta undan.

Grävlingar kan orsaka stor skada på fastigheter, särskilt om de gräver under byggnader. Efter flera egna försök att få den att flytta och samtal till bland annat kommunen, länsstyrelsen och försäkringsbolaget har Matts nu till slut via grannar fått nummer till en jägare som ska komma förbi och sätta ut fälla.

Vet du om det blivit några skador när den grävt under huset?

– Nej, inte än. Jag har tagit loss några brädor i altangolvet men inte kunnat se något än.

Grävlingar

Grävlingen finns i så gott som hela Sverige, utom på Gotland och i fjällvärlden. Den trivs i löv- och blandskogar, trädgårdar och parker. Grävlingen är mest aktiv i skymningen och på natten.

Den är skygg och attackerar inte människor, men den kan bita ifrån om den blir överraskad eller känner sig trängd.

Vanligtvis är grävlingen en enstöring men den kan gräva omfattande gryt, som bebos av hela familjer. Det kan då bli stora gryt med luftschakt, många ingångar och flyktgångar som används i årtionden och bebos av många generationer.

Ett grävlingsgryt kan ha många ingångar och gångsystemet kan vara upp till 10 meter långt i flera våningar. Gryten byggs ständigt ut. I närheten av grytet gräver de gropar som de lägger avföring i som en markering.

Under vintern sover grävlingen i sitt gryt.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.