Husinventering i Skinnskatteberg: Amy och Tomas bor i en 130 år gammal skola

Publicerad

Under 2019 kommer en byggnadsinventering göras i Skinnskattebergs kommun. Den utförs av Västmanlands läns museums byggnadsantikvarier. Syftet är att identifiera de kulturmiljövärden som finns i området och öka kunskapen om det byggda kulturarvet.

Just nu pågår arbetet med att uppdatera Skinnskattebergs kommuns kulturmiljöprogram. Uppdateringen sker i samarbete mellan kommunen, länsstyrelsen i Västmanland och Västmanlands läns museum. Det är endast en exteriör inventering som görs, berättar Christina Morén på Västmanlands läns museum.

Christina Morén, byggnadsantikvarie på Västmanlands läns museum.

– Senast det gjordes var i slutet på 70-talet någon gång. Då var fokus väldigt mycket på bruksmiljöer, herrgårdar och hyttor. Den här gången kommer vi att fokusera lite mer på berättelserna kring till exempel barnen i barnkolonier som finns i Stjärnvik och Bysala. Även kvinnors historia och deras arbete finns med, säger Christina Morén, byggnadsantikvarie Västmanlands läns museum.

I klippet ovan möter vi Amy Konwerski och Tomas Lanner som bor i Baggå skola – ett av husen Christina Morén har dokumenterat.

Husinventering i Skinnskatteberg pågår Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer