Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En del av Emausbäcken vid Kopparlunden i Västerås murades på 1920-talet in i en kanal under jord. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Här kommer Västerås gömda bäck fram – efter hundra år

Uppdaterad
Publicerad

Här ser den underjordiska bäcken dagens ljus – efter hundra år. SVT följde med ner till kanalen som ska flyttas under Kopparlunden i Västerås.

På 1920-talet grävdes en del av Emausbäcken ner i en murad kanal genom Kopparlunden i Västerås och fortsätter sedan vidare. Den här kulverten leder dagvatten från norra Västerås ner till Mälaren.

År 1946 byggdes en verkstad ovanpå platsen. Nu har bäcken grävts fram utanför verkstaden för första gången.

– Vi ska leda om bäcken och dagvattenledningen till ett 150 meter långt, jättestort rör som grävs ner strax intill verkstaden. Det gör vi för att underlätta framtida underhåll, säger anläggaren Johan Bergman.

Mälarenergis arbete som påbörjades vid jul blir klart om några veckor.

Kopparlunden är ett riksintresse

Framöver vill Västerås stad och fastighetsägare utveckla den historiska stadsdelen Kopplarlunden och bland annat bygga cirka 2 000 bostäder.

Kopparlunden är ett riksintresse för sin kulturmiljö och byggnader som pekats ut som kulturhistorisk värdefulla har fått ett ökat skydd i de nya detaljplanerna och ska bevaras.

Johan Bergman tar sig igenom de nya jättelika rören intill verkstaden där bäcken och dagvattnet ska gå. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.