Hör Ida Andersson berätta om hur behandlingen går till i klippet. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Här lär sig kriminella att lämna gängen och sluta med våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

På frivården i Västerås har man sedan 2018 behandlat personer som vill ta sig ur den organiserade brottsligheten. Även här märker man av den negativa våldsspiralen med allt fler skjutningar.

– Min upplevelse är att våldet har blivit grövre, samt att de yngre klienterna som blir dömda har hållit på med en kriminalitet i flera flera år innan de kommer till oss, säger Ida Andersson, programledare i frivården i Västerås.

Drygt 150 personer i Sverige genomför i dagsläget Kriminalvårdens behandlingsprogram Entré. Programmet riktar sig till personer som vill och behöver stöttning i att lämna kriminella nätverk och personer som har hög risk att återfalla i våldsbrott.

– Det man tänker är att våldet är väldigt centralt i organiserad brottslighet, men man kan alltså gå det här programmet utan att ha en koppling till organiserad brottslighet, säger Ida Andersson.

Baseras på KBT

Programmet är baserat på KBT och kan skräddarsys efter varje enskild individ. Antalet sessioner kan variera mellan 25-40 stycken.

Enligt Ida Andersson ska behandlingsprogrammet ses som en hörnsten i det återfallsförebyggande arbetet, men menar också att det krävs samarbeten mellan till exempel socialtjänsten, Kriminalvården och andra myndigheter för att skapa bäst förutsättningar för den som vill hoppa av sin kriminella bana.

– Det krävs också att klienten verkligen vill lämna den organiserade brottsligheten, säger Ida Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.