Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu går du in genom dörren, så du vet” – här visar kommunalrådet runt i det framtida köket Foto: Surahammars kommun/SVT

Här ska mat kunna lagas i kris – Surahammar bygger tillagningskök med reservkraft

Uppdaterad
Publicerad

Det nya tillagningsköket som börjat byggas på Källbogårdens äldreboende i Surahammar kommer att få reservkraft i form av både el- och vattenförsörjning.

– Vi behöver vara förberedda, säger Johanna Olofsson (M), kommunalråd.

Under vecka 39 pågår den nationella beredskapsveckan. Myndigheter och andra aktörer samverkar för att öka medvetenheten och beredskapen inför kriser och krig.

I Surahammar har bygget av ett nytt tillagningskök nyligen startat. Enligt kommunalrådet ligger ett antal utredningar till grund för beslutet att bygga nytt på Källbogårdens äldreboende och att där även satsa på reservkraft.

Dels placeras en reservgenerator i anslutning, som automatiskt går igång och tillverkar el om elnätet slås ut. Dels sätts en nödvattenkoppling i fastigheten, som kan förse köket med vatten från en container.

– Nu hoppas vi ju att ingenting händer men i dagsläget går det ju inte att sia om någonting, säger Johanna Olofsson (M).

I de 30 miljoner kronor som avsatts till projektet ingår även en ombyggnad av nuvarande kök på Österängens servicehus till mottagningskök.

Följ med in i det blivande köket i videon.

Beredskapsveckan 2023

Beredskapsveckan vecka 39 arrangeras årligen av MSB, nu för sjunde gången. Syftet är att få fler att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

För att lyfta temat Öva! erbjuder MSB materialet Sju dagar som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris.

Materialet består bland annat av en folder med övningar och tips för en god egenberedskap. Det finns även en digital övning som utmanar hemberedskapen vid ett längre elavbrott.

Källa: Länsstyrelsen Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.