Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Här ska nya Vallbyängsskolan i Västerås ligga

Publicerad

Detaljplanen för Vallbyängsskolan i Västerås har vunnit laga kraft och om allt går enligt plan så kan skolan stå klar höstterminen 2026.

I dagsläget finns det två skolor på Vallby – Norra Vallbyskolan och Vallbyskolan. Enligt en undersökning som kommunen gjort är skolorna i stort behov av renovering och är inte ändamålsenliga. 

– I undersökningen har man kollat på ekonomin och kommit fram till att det i slutändan blir mer ekonomiskt fördelaktigt att bygga en ny skola, sedan handlar det också om stordriftsfördelar, berättar Johan Falk som är projektledare på Västerås stad. 

Den planerade skolan kommer bli en F-6 skola där totalt 525 elever ska få plats. Ännu har projektet inte upphandlats och därför går det inte att säga exakt när det första spadtaget kan tas, men projektledare Falk tror att det kommer ske inom ett år. 

I klippet berättar projektledaren hur miljön runt skolan kommer bli och vad som händer med de nuvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.