Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här undersöks mystiskt monument vid Anundshög: ”Det är spännande” Foto: Christoffer Söderman/SVT

Här undersöks mystiskt monument vid Anundshög: ”Det är spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Att det fanns en tingsstuga vid Anundshög under medeltiden har redan slagits fast. Nu undersöker arkeologer om lämningarna av en stolprad som har hittats i området kan klarlägga om det också varit en tingsplats på platsen under tidigare perioder.

– Projektet har hållit på sen 2006. Det var då som stolpraden hittades. Vi hoppas på att få mera precisa dateringar av monumentet den här gången, säger Sara Hagström Yamamoto, intendent Västerås stad.

Det är samma forskarteam som var här 2017 och 2018 som nu kommer tillbaka. En av arkeologerna är Alexandra Sanmark professor i medeltidsarkeologi University of the Highlands and Islands i Skottland.

– Det här är tredje gången vi kollar just på stolphålen. Vi har fått olika dateringar här innan. Från 300-tal till 1200-tal. Nu har vi valt ut några stolpar för att förhoppningsvis få ut lite bättre material att tidsbestämma, säger Alexandra Sanmark.

Se när arkeologerna undersöker stolphålen vid de nya utgrävningarna i klippet ovan.

Foto: Christoffer Söderman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer