Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör blivande deltidsbrandmännen Stina Hansson i Arboga och Jonas Johansson i Skultuna om att de nu kan krigsplaceras i räddningstjänsten. Foto: Maja Tengnér/SVT

Här utbildas deltidsbrandmän för tuffare tider: ”Civilplikt är bra”

Uppdaterad
Publicerad

De nya deltidsbrandmännen som utbildas i Västerås blir bland de första att lyda under den nyupprättade civilplikten, som regeringen gav besked av i början av januari. Något de inte visste om när de påbörjade sin utbildning.

– Det är bara positivt för min del, säger Stina Hansson, blivande deltidsbrandman i Arboga.

Från och med 1 mars 2023 omfattas deltidsbrandmän av civilplikten, enligt ett regeringsbeslut. Det innebär att de ska arbeta för räddningstjänsten i händelse av höjd beredskap eller krig.

Räddningstjänsten Mälardalen har en ständigt pågående rekrytering av deltidsbrandmän, vilket behövs eftersom kraven är tuffa och det är hög personalomsättning. Just nu går 13 personer grundutbildningen till deltidsbrandman i Västmanland.

Kostnader för stärkt civilplikt

Räddningstjänsten Mälardalen bedömer att det kommer att behövas mer utrustning när civiplikten stärks, bland annat fler brandbilar. 

– Vi vet inte vem som ska betala för det. Vi hoppas att det kommer statliga medel, för kommunerna har inte råd med det, säger Hans Tollbom, distriktschef på Räddningstjänsten Mälardalen.

I klippet är SVT med under ett av utbildningens mest fysiskt krävande pass.

Civilplikt

Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt.

Inom civilplikten kan man göra lumpen som exempelvis räddningsman, sanerare, kraftledningsreparatör eller flygplatsbrandman.

En civilpliktig befattning får inte omfatta egentliga stridsuppgifter, däremot ordnings- eller bevakningsuppgifter.

Det centrala är att se till att viktiga delar av samhället fungerar vid krigsfara och i krig.

Sedan 2008 genomförs ingen grundutbildning för civilplikt, men regeringen kan återinföra skyldigheten att göra civilplikt om det finns behov av det.

Sammanställning: TT

Källa: Plikt- och prövningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.