Foto: SVT

Här inne i kvarnen producerar Anton el till 200 hushåll

Publicerad

På Harakers kvarn, utanför Västerås, producerar Anton Lindblad el motsvarande årsförbrukningen för 200 hushåll. Han gör det i vattenkraftverket som har anor från 1200-talet.

Anton Lindblad tog över kvarnen 2016. Han kom då från ett arbete som vattenkraftskonsulent och såg en stor potential i fastigheten.

 – I dag producerar kvarnen en miljon kilowattimmar. Om man ersätter fossildrivna bilar med el motsvarar det ungefär 800 tusen mils bilkörning, säger Anton och betonar miljöaspekten.

Men Harakers kvarn ska nu ses över tillsammans landets övriga vattenkraftverk för att se att det följer kraven i miljöbalken.

– Framtiden handlar dels om att kunna producera så mycket el som möjligt för att minska koldioxidutsläppen, men också om att anpassa anläggningarna till den lokala miljön, säger Anton.

Anton Lindblad, Harkers kvarn Foto: Melker Blomberg/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.